Полезни статии

Време ли е за гърне?


Д-р Гергана Маркова, специалист по ранно детско развитие, експерт по невромоторно развитие, основател на Адлер институт България, логопед и основател на Детска градина и Академия за ранно детско развитие „Бобче Топче“.

Дали е дошъл момента детето да ходи на гърне? Има ли признаци, по които можем да разберем? Как да го научим и да улесним процеса с гърнето? Вижте отговорите на д-р Гергана Маркова в интервю за zdravodete.bg.

Можете да разберете отговорите на още много въпроси свързани с вашето дете, като се включите в първата онлайн детска градина “Бобче Топче”. 

В рамките на 2-месечната учебна програма за занимания с детето, получавате и индивидуална онлайн консултация по въпросите, които ви вълнуват.

  1. Коя е възрастта, подходяща за гърне?

С риск да изненадам някои родители и привърженици на нови течения по отношение на сваляне на памперса възможно най-рано, ще обясня какво казва науката.

Доказано е, че при бебетата сигналът, подаден  от пикочния мехур не достига до мозъка. Когато бебешкият (или малкият) бебешки мехур се запълва, преминава сигнал към гръбначния мозък – този сигнал е рефлексен, като след това той се връща обратно към пикочния мехур и бебето просто го освобождава. Бебето не мисли за това, защото сигналът никога не достига до мозъка му, то просто се случва автоматично.

Този автоматичен сигнал еволюира на едва около две годишна възраст, когато детето може да осъзнае пълнотата на пикочния мехур и може да започне съзнателно да задържа урината си.

Затова възрастта, подходяща за адаптиране към гърне е около 2г., 2г. и 4 месеца. до около 3г. Като по-често е по-късно при момчетата.

*Много важно е да отбележим, че този факт е биологично различен за всяко дете, така че не се притеснявайте, ако детето ви все още не е развило тази способност!

По тази тема науката събира специалисти като психоаналитици и невролози, които имат консенсус за развитието на неврологичната зрялост, тоест на мозъка и на тялото за тази стъпка. 

Тук въпрос ще има и за възрастта на приучаване към гърне и през нощта.

Истината е, че нощният контрол обаче, който е способността да инхибира несъзнателно рефлекса на изпразване на пикочния мехур, обикновено не се проявява на възраст между три и шест години. Знаейки това, действия като награждаване, наказание, често събуждане на детето през нощта или умоляване са без значение. Защото моментът на съзнателен контрол зависи дали детето ви биологично е развило комуникацията между мозъка и пикочния мехур, необходимо за контролиране на рефлекса, за който говоря. Единственото нещо, което ще помогне, е времето и зрелостта!

Източник: www.mommybunch.com (Изследване: It’s No Accident: Breakthrough Solutions to Your Child’s Wetting, Constipation, Utis, and Other Potty Problems, Hodges 2012)

  • Как да разберем, че детето е готово за гърне?

Сигналите и знаците, за които можем да следим са както физически, така и когнитивни.

Когато детето е стигнало до фаза, в която самостоятелно може да се съблече и облече бельото си или долна дреха, то това е един добър показател за неговата готовност или невро-моторна зрялост. Когато забележите, че детето може да изкачва и да слиза по стълби съвсем самостоятелно без помощ и опора, това значи че развитието на неговият мозък е на път да развие вътрешен контрол на волево задържане и отпускане на отделителната система. Тук говорим за зрялост на мозъка, респективно тялото на детето или така наречената неврологична зрялост.

Освен тези показатели важно е детето да има концепция за това как и къде се използва гърнето. Достатъчно е да му е обяснено и показано как функционира то, за какво служи и за това, че използваме гърнето само в тоалетната. Това е единственото място, където и възрастните ходят до тоалетна.

След като детето е разбрало идеята на гърнето и то стои на видимо място в тоалетната, то ще пожелае, когато е достатъчно зряло и готово, само да седне на него. Ще видите как ще контролира момента на изхождане без проблем и без изпускания. Детето има увереността и се чувства способно! Ако това се случи по-рано и то не е готово, то ще има отражение генерално в неговата увереност и контрол над себе си и другите по-натам в живота.

Природата го е измислила! Има нужда само да опознаем как функционира тя, съответно и нашите тела 🙂

  • Лятото ли е подходящият сезон за гърне?

И ДА, И НЕ. 🙂

Да, защото през лятото е по-удобно за родителите, не се притесняват дали детето им ще настине, ако често остава мокро, а и преобличането е много по-лесно, когато облеклото е еднослойно. Но от друга страна, ако се доверите на естествената готовност на детето си, то може да премине към носене на бельо буквално за 24 до 48 часа. Тази естествена готовност има широк времеви диапазон – от 2 до 3-годишна възраст, както обясних по-горе- около 2,5 г., когато детето тича свободно, движейки противоположно ръцете спрямо краката и когато може самостоятелно да се качва и да слиза по стълби без опора. Приучаването към гърне е свързано и с психоемоционалната зрялост на детето – да говори за себе си в първо лице и често да реагира с отказ на инструкции. С оглед на тази неврологична и психологическа обвързаност следва, че лятото не е единствения подходящ сезон за свикване с гърнето.

  • Как да го научим? С какво да започнем?

Много често родителите казват на детето, че вече е “голямо” и затова “трябва да си казва”. В повечето случаи според специалистите и много от родителите, които използват този подход, не работи и аз не го препоръчвам. Със сигурност детето е пораснало може да е “голямо”, но да не знае какво означава това, така че ролята на родителя е да изпълни тази дума със съдържание:

Стъпка 1: Да запознае детето с частите на тялото му, включитено тези в интимната зона, използвайки истинските им имена. Използването на умалителни и жаргонни названия биха могли да провокират срам и страх. След това да обяснят за какво служат тези органи – какво отделят. И не на последно място – защо излиза от тях.

Например: “Когато се храним, тялото ни си взима всичко полезно, за да растем и да сме здрави, и изхвърля навън всичко непотребно”. За децата наистина е трудно в началото да се разделят с нещо свое, било то “пиш и ако”.

Стъпка 2: Да покажем тоалетната чиния, казанчето за вода, хартията – кое за какво служи и къде се намира, да обясним, че ние (порасналите) ходим там до тоалетна и когато детето е готово, може също да опита. Решението дали ще покажете и дадете на детето гърне, приставка за тоалетна чиния, детски писоар е Ваше, а скоро ще се убедите, че всъщност е на детето. Всяко дете има различни предпочитания. Време е да научите детето, че всеки ходи сам до тоалетна и вратата остава затворена за всички останали.

Стъпка 3: Бъдете търпеливи и не насилвайте детето. Това всъщност е естествен процес. Има три фази, които да имате предвид. Фаза 1 – детето  усеща, че пелената вече е пълна и може да покаже с жест или дума, че има нужда от смяна. Фаза 2 – детето усеща, че се изхожда по време на случващото се – започва да се “крие” под маса, зад врата или на друго място. Фаза 3- Усеща предварително и може да покаже (започва да тича или подскача на място, докосва отделителните си органи и т.н.). Ако сте решили да подканяте детето, изчакайте фаза 3, но имайте предвид, че може да не се съгласи в самото начало да опита.

  • Какво гърне да купим?

Най-обикновено гърне без играчки, картинки и аксесоари. Да, на пазара има какво ли не – от пеещи гърнета до такива с поставка за таблет. Но да не забравяме, че ходенето до тоалетна е физиологичен процес, който не е свързан с външни забавления, удоволствия и похвали или наказания. Важно е да съобразите и мястото на гърнето да бъде само в тоалетната – там, където ходят и всички останали.

  • Ако детето отказва да сяда на гърнето, какво следва?

Това е индикатор за изчакване от страна на мама и тати и почивка за тях!

Тялото на детето много силно му подсказва, когато не е готова нервната система. Детето се чувства по-сигурно и уверено с памперса. Тогава би следвало да изчакаме, колкото и да е подходящ сезона и да имаме желанието и нетърпението за това. И разбира се да следим за знаците, за които обясних малко по-горе.

В случай, че се избързва и се фокусирате върху отказа на детето, би могло да се получи и обратния ефект. Детето да не желае да използва гърнето, въпреки готовността си за това. Поради факта, че то усеща силното желание за контрол на възрастния и разбира се като всяко дете се противопоставя на това. Това е напълно нормално и в основата на здравословното развитие на всеки индивид.

Например: Как ще реагирате, ако някой Ви каже, че трябва да отидете до тоалетна? Ще се противопоставите, разбира се,  защото това е усещане, чийто сигнал само Вие можете да установите в тялото си.

Но ако нещо Ви притеснява и се чувствате несигурни, объркани, тогава е по-добре да се консултирате със специалист. Аз получавам много подобни въпроси от родители и много често няколко малки промени в подхода и отношението на родителите води до неочаквано бързи резултати.

В моята практика срещам най-различни ситуации и всяка една е различна и уникална. Консултирам родители на недоносени бебета, надарени деца, деца от аутистичен спектър, деца със затруднения, както и родители, които просто имат нужда от помощ и съвет веднага след като бебчето се роди. Помагам с практически съвети какво да правят, кои са важните моменти които им предстоят, запознавам ги с важни етапи от развитието на детето в психо-емоционалното, невро-моторното и езиково-говорното развитие. Говорим за това как да общуват с децата си и през какви етапи на развитие ще премине новият член на семейството им.

  • Обикновено родителите искат всичко да става по-бързо J За колко време може да се научи детето да ходи на гърне?

Трудно е за родителите да виждат обективно развитието на детето си. Разбирам, че искат детето им да се развива бързо, да бъде победител, и да изпреварва връстниците си, но трябва да внимават да не постигнат обратен ефект с настоятелността си. В такива случаи една консултация със специалист по ранно детско развитие може да даде един външен поглед към развитието на детето, базиран на науката и опита.

Много родители ме търсят, за да говорим по темата за гърнето – кога, как и защо да слагат детето си на гърне. Повечето от тях са притеснени, объркани и стресирани от неуспехите с едно уж толкова „просто нещо“. Аз им помагам да видят грешките си, да опитат нов подход и много важно – да имат търпение към детето и да му дадат възможността да порасне със свое темпо.

Последният случай, в който родител ме помоли за помощ, отне на семейството един час консултация с мен и една седмица самостоятелна работа у дома с детето. Вчера ми писаха с прекрасна обратна връзка за това колко спокойно се е случило всичко и че “битките” са зад гърба им.

С няколко думи, ключът за успех с всяко дете е знание и търпение.