Полезни статии

Дневен режим

Автор: Гергана Тодорова-Маркова, PhD

Eмоционалният климат лежи в основата на добарата семейната атмосфера.

В условията на карантина и изолация, както ние, така и децата изпитват несигурност – животът им е променен, не могат да играят с други деца, усещат, че възрастните са тревожни и какво ли още не. Става въпрос за една нежелана и непозната реалност. Като хора и родители трябва да решим как да реагираме. Ние осъзнаваме важността на темата и разбираме необходимостта от чувството за контрол.  Затова се налага да управляваме  ежедневието си, така че да създадем на децата си усещане за сигурност. Структурата, ритмичността и предвидимостта дават така необходимата СИГУРНОСТ, както на тях, така и на нас възрастните. Сигурността ни дава ориентири около които да си създадем спокойствие и така да имаме контрол над случващото се.

Режимът, освен с чувството за сигурност, помага на детето да развие самодисциплината си!

 

Как можем да помогнем на нашите деца да се чувстват   в    безопасност и да им осигурим необходимата рутина за повече спокойствие?   

Режимът, освен с чувството за сигурност, помага на детето да развие самодисциплината си! Предсказуемият режим кара децата да се чувстват в безопасност и им помага да развият усещането за управление: “Аз мога да управлявам живота си”. Възпитава ги в отговорност, ред и изключва борбата за надмощие. Спазването му, запазва усмивките по лицата на децата.

Ако може да се каже с едно изречение, то би звучало така: “За да сме спокойни всички у дома, имаме нужда от режим!”.

Всички деца в това число и най-малките се нуждаят от правила и граници, за да се чувстват сигурни, спокойни и в безопасност. Липсата на “Не” и усещането, че винаги ще получават това, което пожелаят, водят до страх.

Съветът ми е: НАПРАВЕТЕ СИ РЕЖИМ И ГО СЛЕДВАЙТЕ! Ето няколко препоръки как да се случи това:

· Моля, обсъждайте точките от дневния режим на семейни съвети. Ако все още не сте започнали да правите такива, сега е момента! : )

· Кога е време да кажете “Да” на семейните съвети? Тогава, когато детето ви започне да казва “Не искам да си лягам”, “Ти си глупав” и т.н.

· Изберете водещ на семейния съвет – нека всяка седмица водещият да се сменя. Ако имате дете над 6 г. може и то да води в някои съвети.

· Минавайте точка по точка и обсъждайте с другия родител всичко. Давайте думата на детето/децата за мнение – дали са съгласни и защо, ако не са. След това гласувайте и приемете точката.

Предлагам ви примерен режим, но имайте предвид, че докато намерите баланса, може да се наложи да смените някои от точките или целия план с течение на времето (важно е вие сами да усетите кое е приоритетно за вас и детето ви):

ПРИМЕРЕН РЕЖИМ от понеделник до петък:

1. Ставане от сън

2. Лична хигиена – обличане на домашните дрехи, оправяне на леглото. В началото покажете на детето как да го прави в дома ви, може да се наложи няколко пъти да подпомагате този процес, но с всеки изминат ден се опитайте да бъдете по-пасивни.

3. Гимнастика – 20 мин.

4. Закуска – добре е децата над 3-годишна възраст да бъдат окуражени сами да приготвят закуската си с леко подпомагане от ваша страна. Нека детето само направи това, което може, а не вие да го правите вместо него.

5. Учебни занимания – 20 мин. – учи се по програмата, която ще получите. Ако е необходимо в началото може и по-малко или повече време.

6. Плодово-зеленчукова закуска – 15 мин.

7. Учебни занимания – 20 мин.

8. Свободни занимания – самостоятелна игра на децата и време за вас.

9. Обяд

10. Следобедна почивка около 2 часа – сън или ако на детето не му се спи, нека има тихи занимания и да знае, че сега е времето за отдих за всички у дома.

11. Следобедна закуска

12. Разходка в двора, ако е възможно или около жилището, или на терасата. Слънцето е ценно за детето. Важна е и двигателната активност, затова сме ви приготвили допълнителни клипчета за танци и упражнения.

13. Домашни задължения – поливане на цветя, хвърляне на боклук. Вижте тук в линка по долу за това какво трябва да може да прави детето ви самостоятелно за съответната възраст:

http://bobche-topche.bg/otgovornostite-na-detsata-v-kashti-chast-1/

14. Вечеря

15. Вечерен тоалет, приказка и лека нощ.

Събота и неделя – свободна програма

Ако правите почистване на жилището през почивните дни, включвайте децата. Уплътнете   свободното    си     време като опитате   да   разрешите    неща    от   ежедневието   си,   за   които   до   този   момент   не   сте   успели   да   намерите   време.  Например: пренареждане на мебелите в някоя стая, дрехите в гардероба, да подредите албума със снимки и др.   Чувството за   ангажираност дава добро усещане за принос и безпорно помага за общото   добро настроение.  

Мили родители, ако имате нужда да изговорим организирането на семейния съвет, въвеждането на правилата, режима, моля пишете ми тук в сайта или на фейсбук страничката ни: .

Поздрави,

Гергана Тодорова-Маркова, PhD

Академия за ранно детско развитие „Бобче Топче“, Адлериански институт България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *