Полезни статии

ДНИ НА ИНДИВИДУАЛНАТА ПСИХОЛОГИЯ В БЪЛГАРИЯ 2019

Четвърто издание този път с участието на български специалисти

 

 

На 16 и 17 ноември 2019 г. за четвърта поредна година, Българското общество по индивидуална психология „Алфред Адлер“ и Сдружение „Адлериански център за деца и родители Бобче Топче“ организираха Дни на индивидуалната психология в София и Стара Загора. В практически насочените събития „Еволюцията на социалния интерес в детството – възпитание, развитие и Адлерианска теория“ и „Еволюцията на родителството – правила и кризисни ситуации“, взеха участие над 100 родители и специалисти от България.

За първа година със свои авторски лекции се включиха учени и утвърдени специалисти от Българското общество по индивидуална психология – проф. Жанета Стойкова от Педагогически факултет при Тракийски университет и д-р Гергана Тодорова-Маркова, специален педагог, преподавател в Тракийски университет и основател на Академия за ранно детско развитие „Бобче Топче“. Българското участие в семинара бе една прекрасна изненада за публиката и предизвика истинско възхищение и гордост, че у нас има специалисти по индивидуална психология на много високо, световно ниво. Младата, но много талантлива д-р Маркова успя да впечатли дори гостите от Израел, които поискаха разрешение да използват нейни примери и упражнения в своята практика.

„Нашите деца се давят в полето от дезинформация в интернет, защото нямат критично мислене. Почти не общуват и ако го правят, то отново е през съвременните технологии. Движението, писането и четенето, пробата и грешката, общуването, създават невронни връзки в мозъка. Те създават въображение, за да живеем, да се развиваме, да генерираме идеи и да се борим! Родителите са объркани. Не знаят как да постъпят, как да възпитават, кое е правилно и кое грешно. Какво е ценност? Какво са правилата, границите и защо са толкова важни? Целта на дните посветени на индивидуалната психология, целта ни да създадем градини и центрове за обучения е да направим нещо полезно и смислено за обществото и българските деца. Да възпитаме едни свободни, щастливи, мислещи и отговорни личности е наша мисия.“,  д-р Гергана Тодорова-Маркова

Гост-лектори на международния семинар за втори път бяха Оснат Харел, директор на Адлерианския институт по индивидуална психология в Израел и Равит Равив, директор на програма „Детски градини“ в същия институт. Техните презентации бяха посрещнати с огромен интерес и тази година.

Двудневният семинар в гр. София и мастъркласът в гр. Стара Загора, дадоха възможност на учители, педагози, психолози, логопеди и други специалисти, които работят с деца да повишат квалификационните си умения и да почерпят международен опит. Курсовете на Българското общество по индивидуална психология „Алфред Адлер“ и Сдружение „Адлериански център за деца и родители Бобче Топче“ са одобрени от МОН за присъждане на квалификационни кредити. Родителите от своя страна се докоснаха до сериозен източник на знания, получиха много насоки и подкрепа при трудностите, които срещат във възпитанието и научиха как да подобрят взаимоотношенията с децата си.

Индивидуалната психология е малко познат метод в България, който се прилага особено активно в областта на педагогиката, детското развитие и отношенията дете-родител в много страни по света. В Израел, например, повече от половината детски градини са възприели този подход на индивидуалната психология и демократичното възпитание за основа на работата си. Различното в този педагогически метод е, че той предизвиква много от утвърдените стереотипи във възпитанието, като използването на забрани, наказания и награди за поведение. За сметка на това индивидуалната психология стимулира децата към отговорност и самостоятелност чрез  т.нар. „естествени последствия“. Адлерианската школа в психологията помага на родителите и специалистите да отглеждат по-уверени, отговорни и щастливи деца като постигат повече с по-малко усилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *