Полезни статии

Какво е Спинален Галант Рефлекс?

Много родители се обръщат към д-р Гергана Маркова и специалистите на Академия за ранно детско развитие Бобче Топче с проблеми, свързани със среднощно напикаване при децата им, неспособност да стоят на едно място, проблем с концентрацията. Голяма част от тях, които посещават часове при нас и индивидулани консултации виждат голям прогрес в децата си в различни посоки.

В много от случаите родителите посещават Академията с конкретно поставена от тях самите диагноза, като „хиперактивност“ на детето. Но истината е, че в повечето случаи това поведение няма нищо общо с Хиперактивност и Дефицит на Вниманието (ХАДВ – ADHD). Една от причините може да бъде неподтиснат Спинален Галант.

Рефлексът Спинален Галант стимулира подвижността и развива диапазона на движения в таза. Този важен рефлекс подготвя бебето за лазене и вървене. При новородените се проявява най-видимо, когато се погали гърба в лумбарната зона, от едната страна на гръбнака, над таза, при което се сгъва мускулът от тази страна на гърба и бедрото на бебето се повдига към източника на дразнение.

При едновременна стимулация от двете страни на гръбнака, в тази лумбарна зона, това ще предизвика двойно дразнение и дори изпускане на урина и често това е тайната причина за среднощното напикаване при деца над пет години. Спинален Галант по принцип се интегрира и потиска в мозъка при нормално развитие до към 12 месечна възраст. Ако рефлексът е все още активен при по-големи деца, това може да предизвика поведение, с което да бъде затруднено детето в училище и вкъщи.

Ето някои симптоми на неподтиснат/задържан СПИНАЛЕН ГАЛАНТ:

  • Неспособност да седи мирно, на едно място;
  • Слаба концентрация;
  • Среднощно напикаване и лош контрол на пикочния мехур;
  • Тромавост/непохватност;
  • Не обича дрехи и панталони притискащи кръстната област;
  • Липса на фокус и внимание към поставената задача;
  • Непрекъснато шаване;
  • Проблем с краткосрочната памет;
  • Често издават звуци (мънкане и жужене).

В последващ материал Бобче Топче ще ви разкаже защо тези две диагнози често биват бъркани и каква е разликата между тях.

Ако Вашето дете има подобни проблеми, свържете се с Академия за ранно детско развитие Бобче Топче на телефон 0888213535.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *