Детска градина „Бобче Топче“- Драгалевци

Home Детска градина „Бобче Топче“- Драгалевци
Детска градина „Бобче Топче“- Драгалевци
Детска градина „Бобче Топче“ е специално място за родители, които са убедени във възможностите и уменията на децата си.

Ние вярваме, че децата са личности от първия миг, в който се раждат. Нашата основна цел е да помагаме на децата да растат здрави, силни, спокойни, емоционално стабилни и уверени.

За нас сензорното, моторно, говорно и творческото развитие на децата са също толкова важни като навиците за хранене, спане и ползване на гърне.

Детска градина „Бобче Топче“ прилага комбинация от две научно доказани възпитателни методики, които са изпитани и утвърдени през последните 50 години в Европа и Северна Америка:

Ранно детско психомоторно развитие фокусирано върху движението и рефлексите на малките деца

Ранното детско развитие обхваща периода от 0 до 3 години. Това е най-чувствителният етап в растежа на човека. В този период правилното движение и игрите са основополагащи за плавното и пълно психомоторното развитие на детето, за да бъде то готово за новите неща в живота си, включително за училище. Потискането на първичните рефлекси, с които всички се раждаме, и развиването на висши рефлекси, са основните задачи, които детето е добре да преодолее в този етап.

„Всеки период е различен сам по себе и стои в една линия на последователно развитие и надграждане на умения. Тази линия е еволюционно обусловена и трябва да се следва. Често се наблюдават пропуснати периоди с неразвити навреме специфични умения или забавено развитие и проблемно поведение. Това всъщност е сигнал, че мозъкът се опитва да навакса или компенсира. Следя тези често объркващи и тревожещи родителите симптоми и проверявам емоционалното развитие, мястото на детето в семейната динамика и структура, поведението навън от семейството. Отделно като логопед и специален педагог наблюдавам за това каква обща и фина моторика, реч и внимание демонстрира детето.“, разказва д-р Гергана Маркова, основател на детски градини и Академия за ранно детско развитие „Бобче Топче“.

Д-р Гергана Маркова е сред първите консултанти по ранно детско развитие в България. Освен това тя е логопед и университетски преподавател по специална педагогика и логопедия. Д-р Маркова и целият екип на детска градина „Бобче Топче“ следят за уменията, емоционалното развитие и социалната адаптация на всеки етап от израстването на детето и работят по програма за развитието им.

Подкрепа за изграждане на детската личност, според принципите на „индивидуалната психология“ и „демократичното възпитание“.

Методите на демократичното възпитание са разработени преди повече от 50 години от австрийските учени и психолози Алфред Адлер и Рудолф Драйкурс. Те учат децата на мотивация, самостоятелност, поемане на отговорност и самоконтрол. Особеното е, че тези ценности се изграждат у децата без наказания, подкупване, заплахи и емоционално манипулиране.

Демократичното възпитание насърчава децата да развиват сътрудничество, отговорност и взаимно уважение. То изгражда емоционална интелигентност за справяне с ежедневните ситуации от най-ранна детска възраст.

Изследванията на Алфред Адлер и неговия ученик Рудолф Драйкурс са в основата на цяло течение в психологията познато като „индивидуална психология“, както и на практическа методика за работа в училища, детски градини и възпитание в семейството, позната като „демократично възпитание“. Днес техните методи се използват в училища и детски заведения в цял свят и за тях са написани редица книги.

Детска градина „Бобче Топче“ е първата детска градина в Югоизточна Европа, която работи с методите на Адлер и Драйкурс – индивидуална психология и демократичното възпитание.

Какво предлагаме?

Целодневна грижа и програма за личностно развитие за деца на възраст от прохождането  до 6 години.

Спокойна локация

Просторна триетажна къща в полите на Витоша

Зелен двор за игри

Чист въздух, за да могат децата да растат здрави и активни

Индивидуализирано обучение

Поемане на отговорност, вземане на решения и успешно справяне със задачи

Ежеседмични класове по ранно детско психомоторно развитие
Подпомагане на емоционалното и умственото израстване на децата
Стимулиращи игри и занимания
Развитие на увереност, самостоятелност и любознателност
Регулярна диагностика на езиково-говорно и психомоторно развитие
От висококвалифицирани специалисти за всички деца в градината
Програма за адаптация „Клас Подготвe“
Леко и естествено приспособяване към ежедневието в детската градина

Защо да изберете Детска градина Бобче топче?

Как работим?

Ние в детска градина „Бобче Топче“ следваме международни научно доказани практики и методики, създадени от някои от най-добрите изследователи на детската психика в световен мащаб. Работим по утвърдени програми от МОН съобразно възрастта на децата.

За децата до 3 години осигуряваме занимания, свързани с ежедневието, разбирането на света около тях, комуникация и игри и в унисон с концепцията на демократичното възпитание – социален интерес и окуражаване през правила и граници (Рудолф Драйкурс ).

При децата от 4-6 години работим, за да им помогнем да се подготвят за училище и да влязат в класната стая с готовност за учене. Ние се фокусираме не само върху академичното познание и развитие на децата, но и развиваме тяхната неврологична зрялост чрез движение и сензорно-моторни програми.

Защо окуражаваме?

За начало трябва да приемем детето такова, каквото е, а не каквото бихме желали да бъде. На тази основа можем да изградим мотивираща среда, в която да се провежда обучителния процес.  Ние вярваме в окуражаването на децата като най-ефективния начин да стимулираме развитието им и да предотвратим проблемно поведение.

Австрийският учен и детски психолог Рудолф Драйкурс твърди, че децата имат нужда от окуражаване, така както едно растение се нуждае от слънце и вода. Според изследванията му окуражаването е най-важната предпоставка за добрите взаимоотношения, а липсата на окуражаване може да се счита за основен фактор във всеки случай на проблемно поведение. За нас това е най-ценният дар, който можем да предложим при детското възпитание.

Без наказания и награди

Наказанията и наградите не са част от демократичното възпитание. Те демонстрират по негативен начин в чии ръце се намира властта. Такива методи нямат място в един стил на общуване, който е базиран на взаимно уважение. Традиционни практики като прилагането на наказания и награждаването нарушават демократичните взаимоотношения между децата и учителите, като по този начин спъват процеса на преподаване.

Детето трябва да се учи от последствията от своите действия. Това ще развие чувството му за отговорност по отношение на направените от него избори и ще се избегне усещането за малоценност, което често е нежелан ефект от „наказанията и наградите“.

Окуражаването е начин на мислене

Окуражаването се основава на разпознаването, приемането и доверието към детето. То разграничава делата от извършителя, което означава че няма „добри“ или „лоши“ хора, както няма и „добри“ и „лоши“ деца. Окуражаването предполага, че хората са вътрешно мотивирани и са склонни да сътрудничат и да се учат заради самото удовлетворение от процеса.

Окуражаването не представлява просто метод или набор от техники. То е по-скоро светоглед или усещане и „дух на възпитание“. Техниката сама по себе си не може да създаде атмосфера на сътрудничество.

Kаква е нашата основна мисия?
Основна мисия на екипа на детска градина „Бобче Топче“ е да подготви децата за по-плавно и естествено преминаване към следващия етап на училището и живота.

Благодарни сме за стотиците отзиви, които получаваме ежедневно от родители, учители и специалисти, за това, че децата, с които работим са успешни, спокойни и се адаптират лесно в нова среда. Нещо повече, нашите деца не се отказват от трудните за тях задачи, а продължават да опитват отново и отново, което е изключително ценно за бъдещите предизвикателства, с които ще се справят. Децата завършили детска градина „Бобче Топче“ имат моторна, езиково-говорна и психо-емоционална готовност за училище.

Присъединете се към нас:

 • Ако сте от родителите, които търсят нещо повече от безопасно място, в което да оставяте детето си за няколко часа на ден…
 • Ако искате да дадете възможност на детето си само да разбере и открие призванието си ….
 • Ако вярвате, че можете да го подкрепите да постигне пълния си потенциал от таланти и умения през игри и забавление …

Скъпи родители, ако искате да разберете повече за методиките на демократично възпитание, които прилагаме в детска градина „Бобче Топче“, ви препоръчваме една популярна и много добре  написана книга, която е издадена и в България – „Скъпи, провалих децата“ на американската авторка Алисън Шейфър.

Прочетете повече за това на какво учим децата

Програма за Учебна година (септември-юни)

08:00 – 08:30 ч. – Посрещане на децата

08:30 – 09:00 ч. – Закуска

09:00 – 10:00 ч. – Учебно занятие (четене на приказки, изкуство, гимнастика, психомоторни занятия)

10:00 – 10.30 ч. – Плодова закуска

10:30 – 11:30 ч. – Учебно занятие

11.30 – 12.00 ч. – Свободна игра

12:00 – 12:30 ч. – Обяд

12:30 – 13:00 ч. – Подготовка за сън

13:00 – 15:00 ч. – Сън

15:00 – 15:30 ч. – Обличане

15:30 – 16:00 ч. – Следобедна закуска

16:00 – 18:30 ч. – Организирани дейности

18:30 ч. – Край на работното време

Такса за обучение

Таксата включва:

 • Учебни занимания спрямо възрастта на детето и графика на обучение
 • Ежеседмични часове по ранно детско сензорно-моторно и психомоторно развитие
 • Регулярна оценка на езиково-говорно и психо-емоционално развитие на детето от висококвалифицирани специалисти
 • Работа с родители на регулярно провеждани родителски срещи
 • Учебни помагала и тетрадки, утвърдени от МОН
 • Работно време с продължителност 10 часа и 30 минути от понеделник до петък.

С вашите деца ще работят висококвалифицирани специалисти:

 • Предучилищни педагози
 • Сензорно-моторни и психомоторни специалисти
 • Езиково-говорни терапевти
 • Психолози
 • Психотерапевти
 • Арт специалисти

Месечна такса за целодневно обучение: 950 лв.

Храна

Предлагаме меню от здравословна и питателна храна, което включва: закуска, преди обедна закуска, обяд, следобедна закуска.

Храната е предоставена от детска био кухня „Зелео“ и отговаря на всички изисквания за здравословно хранене.

„Бобче Топче“ е приятел на Вашето семейство! Доверете ни се!

„Всички социални проблеми по същество са свързани с взаимоотношенията ни с другите. Ние, хората не сме просто продукт на взаимодействието между генетична наследственост и среда. Ние правим свои собствени избори по отношение на начина, по който реагираме на тези дадености и смисъла, който придаваме на всяка една ситуация. Следователно, ние сме способни да се променим. Затова е изключително важно отношението, което изграждаме към децата си, за да могат и те на свой ред да се развиват. Затова за нас в „Бобче Топче“ е изключително важно да подкрепяме и обучаваме семействата, роднините и приятелите на децата да общуват с детето по един по-силно изразен социално реципрочен маниер.“

д-р Гергана Тодорова-Маркова, основател на Академия за ранно детско развитие и детски градини „Бобче Топче

За записвания и повече информация
се обадете на телефон 0889 928 289!

Къде можете да ни откриете?

Детска градина „Бобче Топче“ работи от понеделник до петък от 8:00 до 18:30 часа и се намира на адрес ул. „Ваклинец“ 36, кв. Драгалевци, Софи