Екипът на Бобче Топче

line

Ние сме екип от лицензирани специалисти – педагози, логопеди, кинезитерапевти, психотерапевти. Ние споделяме една обща мисия – да въведем модерни европейски практики в ежедневната подкрепа за всички семейства с деца от 0 до 7 г.

Нашият екип от професионалисти работи за адаптацията, възпитанието и образованието на децата в първите и най-важни години от развитието им. Целта ни е те да достигнат максимума на необикновения си потенциал и да разтворим заедно вратите на успеха за тях в бъдеще!

Всички членове в екипа на „Бобче Топче“ са обучени да зачитат чувствата на децата, да ги учат на отговорност, независимост и свободата да правят избор. Но, по-важното е, че ние в Академия за ранно детско развитие „Бобче Топче“ обграждаме децата ви с искрена любов, нежност и грижа – така, както го правим за нашите собствени деца.

Нашите специалисти в София

Академия за ранно детско развитие „Бобче Топче“, Стара Загора - 
Център за деца и родители „Бобче Топче“, Стара Загора

Д-р ГЕРГАНА МАРКОВА

Основател на Академия за ранно детско развитие, детска градина и центрове „Бобче Топче“

В периода 2001-2020г. д-р Маркова е преподавател по специална педагогика в Тракийски университет, гр. Стара Загора. Притежава докторска степен по специална педагогика. Повече от 18 години е работила активно с деца със специални образователни потребности в частни и държавни центрове, сред които УМБАЛ „Професор-доктор Стоян Киркович“, гр. Стара Загора, Дневен център за деца с психофизически нарушения и в частни логопедични центрове.

Има над 20 години практика като логопед, специален педагог, както и множество квалификации, обучения и тренинги по: специална педагогика, социална работа с възрастни с увреждания и деца със специални образователни потребности, приложна поведенческа анализа, психодрама, хипноза и хипнотерапия, релационна психомоторика и психомоторни практики, индивидуална психология и др. Обучавала се е в България, Великобритания, Италия, Испания и Израел.

Преминала е обучение за тестване на първични рефлекси и дисбаланс в мозъка на детските неврологични разтройства лично с американския невролог д-р Робърт Мелило, създател на революционната програма за баланс на мозъка при деца с аутизъм, дислексия и неврологични разстройства (д-р Мелило е автор на световния бестселър „Откъснати деца“, публикуван и в България). Сертифицирана е и по сетивно-двигателната програма Rhythmic movement, създадена в Швеция през 1985 г., както и към Gymbaroo, Австралия.

Преминала е обучение и с д-р Хари Шнайдер (eдин от водещите невролози в света, работи към медицинските центрове на Университетите „Колумбия” и „Йейл”) по транскраниална електростимулация за възстановяване мозъчните центрове на речта при деца с аутизъм и други проблеми в развитието. Невролингвистична мотивационна игра.

Д-р Маркова е дипломирана към Адлер Институт Израел и сертифицирана като ментор на родители, преминала е редица обучения в областта на индивидуалната психология от водещи международни институти и специалисти от цял свят, сред които и Адлер институт Израел. Методите и практиките на индивидуалната психология са в основата на нейния подход при консултирането на родители, обучение на специалисти и възпитанието на деца. Тези практики са застъпени при възпитанието и обучението във всички създадени от нея центрове, детски градини „Бобче Топче“ и институт.

Тя е привърженик на холистичен подход към детското развитие. Убедена е, че всяка прилагана програма в ранното детско развитие има своите предимства, но често най-добър ефект се постига, когато се използва комплекс от методи, техники, подходи и знания. Д-р Маркова провежда индивидуални консултации с деца и родители в Академия за ранно детско развитие „Бобче Топче“ в София и Стара Загора и в Адлер Институт България.

Автор и в съавторство е на редица книги, учебни помагала и научни публикации: „Общуване при деца от аутистичния спектър на поведение” (2018); “Сетивни и комбинирани нарушения” (2019); “Особености на комуникацията при деца със слухови и комбинирани нарушения” (2019) и др.

Драгомира Павлова

Съосновател на Детска градина „Бобче Топче“

Драгомира е икономист и финансист по образование. Има зад гърба си 18 години опит като мениджър и консултант по маркетинг и продажби. Тя стига до най-високите постове във финансовия сектор, но открива, че това не й носи удовлетворение. Постепенно развива интереса си към психологията и завършва психодрама към Психодраматична работилница. През 2015 година става майка на момиченце и това пресича пътя й с д-р Гергана Маркова.

През 2017 година Драгомира Павлова и д-р Маркова създават ЧДГ Бобче Топче в гр.София. Драгомира работи усилено по създаването, лицензирането на Бобче Топче като частна детска градина към МОН.

През 2019 година основава Адлер Институт България, съвместно с Гергана Маркова.

Тя е основен двигател на партньорството между Адлер Институт България и Адлер Институт Израел, най-големия институт за индивидуална психология в света. Тя осъществява всички дейности по лицензиране, регистриране и легално признаване на института.

Нейните контакти с Адлер Инситут Израел водят две поредни години самия изпълнителен директор на института, Оснат Харел, като гост лектор в дните ина индивидуалната психология в София и Стара Загора. Драгомира взема участие не само като организатор, но и като преводач.

През 2020 година се дипломира към Адлер Институт Израел и сертифицира като ментор на родители. Освен един от създателите, тя е и Финансов и Административен директор на института.

Има две прекрасни деца, които възпитава в духа на индивидуалната психология.

Говори Английски и Иврит.

 

 
 
 
 
 

Цветина Динова

Мениджър Бобче Топче - София

Цветина има бизнес образование, докато сърцето й винаги е било в социалната дейност. Успява да обедини интересите си в професионален план като завършва магистратура по Корпоративна социална отговорност (CSR) и по Бизнес администрация.

Основната й професионалната дейност е насочена към комуникация, връзка с обществеността, както и координиране на екипи и социални проекти. Голяма част от практиката й е свързана с организирането на образователни, социални и екологични инициативи. Същевременно тя има дългогодишен опит в работа с младежи и грижи за деца. Интересът към ранно детско развитие я отвежда до проекта-мечта, наречен впоследствие „Бобче Топче“. Тя продължава да развива и обогатява своите професионални умения чрез редица обучения за развитие на деца, както и чрез личностно развитие като завършен курс по психодрама-личен опит и др. Цветина вярва, че „децата са хора още от самото си раждане и би следвало да се отнасяме към тях с уважение, разбиране, много любов, точно както бихме искали да се отнасят хората към нас самите. Тя цял живот мечтае да има работа, която да променя животи. Казва, че вече я има!

Нина Русева

Възпитател и педагог

Нина завършва магистърска степен по педагогика на изобразителното изкуство, специалност графика във Великотърновски университет „Св.Св. Кирил и Методий“.

 

За нея работата с деца е призвание и сбъдната мечта. С идването си в „Бобче Топче“ Нина лично изрисува стените на центъра. Работи всеки ден, за да може децата да развиват уменията си, да се чувстват сигурни, способни, смели, свързани и съществени.

Ева Мицева

Учител

Ева е специалист психолог. В момента завършва магистърска програма „Психология на здравето“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. 

Вярва, че за да се промени света в по-добра посока, първо се започва от нас самите и примера, който даваме на децата си.

Ако искаме едно общество да е здраво, важно е да се започне от децата. Да умеят да поемат отговорности, да носят последствията от тях и да не спират да търсят и изучават нови хоризонти. Да научават нови знания чрез игри, да се научат да следват правила и да бъдат смели, стойностни хора.

Дарина Добрева

Сензорно-моторен специалист и възпитател

Дарина учи психология в Нов български университет и работи като възпитател в център за деца и родители в кв. Кръстова вада, част от Академия за ранно детско развитие „Бобче Топче“.

Дарина решава да се занимава с ранно детско развитие, когато осъзнава огромната отговорност, която всеки настоящ или бъдещ родител носи.  „Разбрах, че всичко започва от самите нас“ казва Дарина.

Нашите специалисти в Стара Загора

Академия за ранно детско развитие „Бобче Топче“, Стара Загора - Център за деца и родители „Бобче Топче“, Стара Загора

Марина Титева

Педагог и психолог

Марина Титева е бакалавър психолог, преминала ниво за личен опит в метода на Психодрамa и в момента обучава в ИПИГП Бернард Ахтернберг за ниво Психодрама асистент терапевт.

 

Като психолог и млад родител тя е убедена в необходимостта децата да следват естествения ход на развитието си, да изследват света и да го изучават със сетивата си.

Марина се включва в клас Подготве като учител в часовете, насочени към сензомоторно развитие, както и подпомага процеса на адаптация както за децата, така и за родителите.

Павлина Праматарова

Логопед

Павлина Праматарова е специалист – логопед. Завършва бакалавърска степен Логопедия в Софийски университет, а след това продължава образованието си с магистратура „Комуникативни нарушения на развитието”.

 

Основната й практическа дейност е насочена към консултиране и терапия на деца с комуникативни затруднения от лек и тежък характер.  Първите години от практиката си прекарва в София, а сега е част от екипа на Академия Бобче Топче в Стара Загора. Продължава своето обучение с различни класификации. Участва в семинари на тема: „Основни принципи за оценка и подкрепа на деца със сензорноинтергративни дисфункции”, Отражение на психомоторните и очно-моторните нарушения върху изграждането на комуникативните системи” и други. Завършва успешно теоретико-практически курсове по „Биомеханика и терапия на орално-моторни механизми в помощ на говорната артикулация” и „Релационна психомоторика”.

Павлина продължава да развива и обогатява своите професионални умения и към настоящия момент преминава през курс „Психодрама – ниво личен опит”.  В практитката си използва различни методики за терапия. Неизменна част от работата й е свързана със сензорната интеграция. За Павлина работата й с деца с нарушения е призвание!

Деница Господинова

Педагог

Деница е бакалавър по специална педагогика от Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и магистър логопед от Тракийски университет – Стара Загора.

В момента е учител в предучилищната програма на „Бобче Топче“- клас „Подготве“. Деница работи и като логопед в центъра и извършва консултации и терапия на деца с комуникативни нарушения.